مهندس شاپور طاحونی در سال ۱۳۳۴ خورشیدی در شهر تهران دیده به جهان گشود.ایشان دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی راه و ساختمان از دانشکده فنی دانشگاه تهران در سال ۱۳۵۸ می باشد.مهندس طاحونی پس از فراغت از تحصیل به فعالیتهای علمی و فرهنگی پرداخت
وی از سال ۱۳۶۱ تا کنون به کار تدریس و تحقیق در دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران اشتغال دارد.نامبرده هم اکنون عضو هیئت علمی و استادیار دانشگاه مذکور می باشد. کتابهای تالیفی “تحلیل سازهها “(با همکاری مهندس لیلآبادی )،”طراحی سازههای بتن مسلح” و کتاب های ترجمه ای ” اصول مهندس ژئوتکنیک ج۱″ و دستنامه اجرای بتن (باهمکاری آقای دکتر رمضانپور و آقای مهندس پیدایش) ،مهندس شاپور طاحونی به ترتیب در سالهای ۱۳۷۳،۱۳۶۶،۱۳۶۵، ۱۳۸۴ به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزیده شدند.همچنین کتاب ” دستنامه اجرای بتن ” به عنوان برگزیده جشنواره مهندسی عمران انتخاب شد.
گروه : فنی و مهندسی
رشته : مهندسی راه و ساختمان
والدین و انساب : شاپور طاحونی فرزند مرحوم مرسل طاحونی و سرکار خانم حوا درویش آقاجانی است.
تحصیلات رسمی و حرفه ای : شاپور طاحونی دورة تحصیلات دبستان و دبیرستان (هدف شماره ۱ تهران) را در تهران به انجام رسانید و سپس جهت تحصیلات عالیه به دانشگاه راه یافت و در سال ۱۳۵۸ موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد مهندسی راه و ساختمان از دانشکده فنی دانشگاه تهران گردید.
همسر و فرزندان : مهندس شاپور طاحونی متاهل و دارای سه فرزند می باشد.همسر ایشان سرکار خانم حکیمه غفار نژاد و فرزندان اسدالله،محمد امین و نازنین فاطمه نام دارند.
مشاغل و سمتهای مورد تصدی : شاپور طاحونی پس از فراغت از تحصیل به فعالیتهای علمی و فرهنگی پرداخت. وی از سال ۱۳۶۱ تا کنون به کار تدریس و تحقیق در دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران اشتغال دارد و هم اکنون به عنوان استادیار در دانشگاه مذکور مشغول به فعالیت است. از دیگر مشاغل و سمتهای وی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- عضو انجمن ایرانی مهندسان محاسب ساختمان و چند سال عضویت در هیئت مدیره آن.
۲- عضو کمیته آییننامه زلزله (استاندارد ۲۸۰۰).
۳- عضو کمیته آییننامه بتن ایران.
۴- عضو کمیته آییننامه بارگذاری مقررات ملی ایران (مبحث ۶).
۵- عضو انجمن مهندسین عمران و انجمن مهندسین راه و ساختمان.
۶- عضو انجمن بتن ایران.
۷- عضو کمیته مبحث بیست و یکم مقررات ملی ایران (پدافند غیرعامل)
۸- مسئول کمیته مبحث دهم مقررات ملی ایران (طرح و اجرای ساختمانهای فولادی)
جوائز و نشانها : مهندس شاپور طاحونی در کنار فعالیت های تخصصی خود دارای تالیفات و ترجمه های می باشد که از میان آنها چهار کتاب وی -دو کتاب تالیفی و دو کتاب ترجمه- در دوره های مختلف انتخاب کتاب سال جمهوری اسلامی ایران (از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) به عنوان کتاب سال برگزیده شده است. – انتخاب کتاب “تحلیل سازهها “تالیف شاپور طاحونی ،(با همکاری مهندس لیلآبادی ) در سال ۱۳۶۵ به عنوان کتاب سال در علوم کاربردی – انتخاب کتاب “طراحی سازههای بتن مسلح”تالیف شاپور طاحونی ،در سال ۱۳۶۶ به عنوان کتاب سال در علوم کاربردی – انتخاب کتاب “اصول مهندسی ژئوتکنیک ج ۱″ ترجمه شاپور طاحونی ،در سال ۱۳۷۳ به عنوان کتاب سال – انتخاب کتاب “دستنامه اجرای بتن ” ترجمه شاپور طاحونی (باهمکاری آقای دکتر رمضانپور و آقای مهندس پیدایش)، در سال ۱۳۸۴ به عنوان کتاب سال – انتخاب کتاب فوق به عنوان کتاب برگزیده در نخستین جشنواره دو سالانه گرامیداشت برگزیدگان مهندسی عمران ایران (بهمن ماه سال ۱۳۸۶)
چگونگی عرضه آثار : مهندس طاحونی بیش از ۹ مقاله بزبان فارسی و بیش از ۲ مقاله بزبان انگلیسی به رشته تحریر در آورده و در نشریات معتبر علمی داخلی و خارجی به چاپ رسانده است. فعالیتهای مهندسی ،شاپور طاحونی به قرار زیر است:
۱- طراحی و نظارت براجرای ساختمانهای بلند مرتبه
۲- طراحی خطوط لوله آبرسانی.
۳- طراحی مخازن بتنی آب (از ظرفیت ۱۰۰۰ تا ۷۰۰۰۰ مترمکعب).
۴- طراحی سایتهای تصفیهخانه آب.
۵- طراحی پلها و آبگذرها.
۶- طراحی و نظارت ایستگاههای متروی تهران
۷- طراحی اسکله دریایی و آبگیرها. (اسکله فولاد قشم، اسکله آلومینیوم المهدی، اسکله تخلیه نفت پالایشگاه هشتم اسکله و اسکله آهن بندرامام)
۸- طراحی ساختمانهای صنعتی.
۹- طراحی سیلوها و ذخیرسازهای صنعتی.
۱۰- طراحی بندهای انحرافی و سازههای هیدرولیکی.
۱۱- طراحی و نظارت براجرای پل ولایت واقع در تقاطع چمران – نیایش.
۱۲- طراحی و نظارت براجرای پل شیرینشهر به روش طره آزاد با دهانه میانی ۱۴۶ متر.
۱۳- طراحی و ساخت دستگاه پلسازBridge Builder
14- طراحی و نظارت براجرای طرح فولاد آذربایجان.
۱۵- طراحی و نظارت بر اتوبان و پل روگذر دسترسی سربندربه بندرامام.
۱۶- طراحی ساختمانهای صنعتی پتروشیمی بندرامام.
۱۷- طراحی و نظارت براسکله ۱۵۰٫۰۰۰ تنی به علاوه تعمیرات اسکله های ۱ تا ۶ بندر امام.
۱۸- طراحی و نظارت بر اسکله های ۲ تا ۷ خرمشهر.